tisdag 2 oktober 2012

Förkyld?

Om du börjar bli förkyld, eller redan har insjuknat, så kan du testa pepparoten, i alla dess former. Jag köpte en igår och ska göra pepparots-sås till makrillen idag.
Gör så här:
Riv en matsked pepparot
Bryn smör i pannan
Lägg i lite vegbuljong
När det börjar bryna lägg i pepparoten.
Rör om snabbt.
Ta av plattan.
Häll i a-fil eller youghurt eller filmjölk.
Tillsätt med lite herbamare, t.ex.


Eller - som jag tipsade p4 lyssnarna i morse - riv en hel del pepparot - kanske 5-6 matskedar. Lägg den i en glasburk. Häll över kokhett vatten. Låt pepparoten sjunka till botten. Sätt på lock. Drick detta som snaps - flera gånger om dagen i ett par dagar. Sedan blir du frisk! Lycka till!

onsdag 8 augusti 2012

Gamla järnvägen är full av örtmagnecyl

 

Älgört
Här är växten med den perfekta balansen - om man tar både blomma och blad. Älgräset blommar som aldrig förr vid gamla järnvägen i Träslöv. Blomman doftar väldigt gott - som mandel.  Den innehåller samma ämne som magnecyl och dämpar huvudvärk. Därför kallas den Örtmagnecyl. Jag har druckit te på denna växt i år. Det var välsmakande. Lade ner lite blommor och blad och hällde sedan kokhett vatten över. Fjodor och Levita har också fått några kvistar av hela växten ovan jord. I boken "Örter för häst" står det  att "Filipendula ulmaria" har "egenskaper som är sammandragande, antireumatisk, syreneutraliserande, magmedel. Underlättar kroppens egna reningsprocesser och är idealisk vid feber" i  boken Örter för häst. 

gullris


Jag hittade också gullris - (solidago). En mycket dyr växt att köpa på hälsokosten. Man använder blad och blommande toppar. Den används vid urinvägsinfektioner och njursten hos människor - likaså för häst. Den stimulerar matsmältningen och kan använda s för att badda sår om de är infekterade. Kan också användas vid infektioner i övre luftvägarna och vid katarrer, enligt boken "Örter för häst".


onsdag 27 juni 2012

Lycka är att hitta sin favoritblomma

 Birgitta Flysjö hittade sin favoritblomma - brudbröd - vid den kalkrika ängen vid kurorten idag. Hennes glädje spred sig till oss alla - som var på promenad med Studiefrämjandet. Brudbrödets rotknöl kan man visst göra mjöl av... Växten är en släkting till älgörten som vi ska titta lite närmare på den 4 juli då vi går på örtpromenad i Träslövs by... Välkommen!

måndag 28 maj 2012

En fläkt från kontinenten



Det är som att vara nere i Grekland - att stiga in i museets örtagård, en varm dag då solen värmer den kalkade väggen. Marie har fått den stora äran att vårda växterna. Vi inom Växtkraft får gärna vara med och lära oss om de växter som munkarna fick byta till sig från långtkommande havsseglare. Denna dagen hjälpte, jag, Carina och Leon till att rensa lite ogräs. Vi kommer att ha en kurs om läkande växter. Anmäl dig till Marie Lundell eller Lotta.

I en annan del av Varberg har slåttergubben gjort entré: www.vaxtkraft.blogspot.com